Spienianie mleka – co się przyda?

jak spienić mlekoNiewiele osób posiada w domu profesjonalny ekspres z dyfuzorem do spieniania mleka. Zatem jak spienić mleko w domu? Są sposoby na domowe spienianie mleka.

Podstawą jest jednak odpowiednie mleko. Najlepsze jest te o zawartości tłuszczu 3,2%. Dzięki niemu może powstać gęsta piana. Pierwszy krok to podgrzanie płynu do temperatury około 60 stopni Celsjusza. Wyższa może spowodować ścięcie się białka i powstanie bardzo sztywnej piany. Temperaturę można śmiało sprawdzić dłonią.

Przydatny jest również metalowy dzbanek z dziubkiem do wlewania mleka. Doświadczone osoby mogą pokusić się nawet o wykonanie przy jego użyciu na powierzchni kawy ciekawych wzorków. Im będzie grubsze dno naczynka, tym lepiej będzie absorbować mleko. Oferta spieniaczy na rynku jest bogata. Są modele ręczne, na baterie, z kubkiem czy tłokowe. Każdy ma oczywiście swoich zwolenników i przeciwników.

Do podgrzanego mleka należy  włożyć odpowiedni podgrzewacz i przy jego pomocy wytworzyć oczekiwaną piankę. Jej konsystencja musi być lśniąca i gładka, bez widocznych pęcherzyków powietrza. Aby nie powstały należy wykonywać podczas spieniania okrężne ruchy dzbankiem, a na końcu uderzyć nim kilka razy np. o blat stołu. Dzięki temu piana ustabilizuje się.

Write a Reply or Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *