Pyszna zupa ogórkowa w wersji wegetariańskiej

Nie ma chyba osoby, która nie znałaby smaku zupy ogórkowej. Jest to potrawa z dzieciństwa, którą wiele osób je przez całe swoje życie. Jest smaczna, pożywna i zdrowa. Jej kwaskowaty posmak sprawia, że wyróżnia się na tle innych zup. Oczywiście jedni ją lubią, a drudzy preferują inne smaki. Zupę ogórkową można przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Wbrew pozorom druga opcja okazuje się być niezwykle smaczna i lekkostrawna. Z całą pewnością warto zatem spróbować – nawet jeśli jesteśmy miłośnikami mięsa i daleko nam do przejścia na wegetarianizm.

zdjęcie zupy ogórkowej w garnku

Pyszna zupa ogórkowa w wersji wegetariańskiej

Czy można przygotować smaczną i pożywną zupę ogórkową bez sięgania po produkty odzwierzęce? Jest to jak najbardziej możliwe do osiągnięcia. Smak takiej bezmięsnej zupy jest wyborny i wcale nie czuć, że czegoś w niej brakuje. O tym, czy taka jak tu zaprezentowana ogórkowa: https://www.mniammniam.com/Zupa_ogorkowa_tradycyjna-21799p.html wygląda i smakuje wyśmienicie, warto przekonać się samemu. Tym bardziej, że jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie.

Do przygotowania zupy ogórkowej w wersji wegetariańskiej potrzebować będziemy następujących składników: sześciu ogórków kiszonych, trzech średnich ziemniaków, dwóch marchewek, niedużego korzenia pietruszki, niewielkiego korzenia selera, trzech ziarenek ziela angielskiego, jednego liścia laurowego, śmietany, soli i pieprzu do smaku oraz grzanej i kostki bulionowej.

Wykonanie: umyte i obrane ziemniaki kroimy w kostkę, po czym wrzucamy je do garnka z osoloną wodą i gotujemy. W międzyczasie ścieramy pozostałe warzywa na tarce, po czym dodajemy je do garnka z ziemniakami. Następnym krokiem jest wrzucenie ziela angielskiego i listka laurowego oraz kostki bulionowej. Nasz wywar warzywny gotujemy aż do zmięknięcia warzyw, a pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce ogórki kiszone. Potem smakujemy zupę i doprawiamy ją wedle uznania solą oraz pieprzem. Całość pozostawiamy na niedużym ogniu przez kilka minut. Po upływie tego czasy przychodzi czas na zagęszczenie powstałej zupy śmietaną. Serwujemy ją z grzankami i natką pietruszki.