Kawa po irlandzku – pomysł na jesienne wieczory

kawa po irlandzku - zdjęcieKawa ziarnista, świeżo mielona, z odpowiednio dobranymi dodatkami może uprzyjemnić jesienne wieczory i sprawić, że świat nabierze jaśniejszych barw. Doskonale na rozgrzewkę sprawdza się kawa po irlandzku. Jest to napój, który bazuje na kawie i alkoholu w postaci whiskey. Najbardziej odpowiednia jest kawa ziarnista, którą charakteryzuje wyrazisty smak i aromat.

Obowiązkowym dodatkiem do tradycyjnej kawy po irlandzku jest bita śmietana oraz trzcinowy cukier. Przygotowanie kawy nie jest trudne, a podaje się ją zazwyczaj w kieliszku do piwa, choć bywa również serwowana w specjalnej szklance na nóżce. Pierwszym etapem jest przygotowanie mocnej, aromatycznej, dobrej jakości kawy. Najlepiej sprawdza się kawa ziarnista przygotowana z ekspresie ciśnieniowym.

Do tak przygotowanej kawy należy dodać cukier trzcinowy, który nada jej wyrazistej słodyczy oraz whisky. Oryginalne proporcje należy dopasować do indywidualnych upodobań smakowych. Na górę należy dodać świeżo ubitą śmietana. Nie nadaje się do tego śmietana w sprayu, gdyż kawa zdecydowanie traci na smaku. Ważne jest to, że tego rodzaju kawy się nie miesza!

Tak przygotowana kawa sączona przez śmietanowy kożuszek sprawi, że w jesienne, zimowe wieczory będziemy mogli cieszyć się napojem, który nie tylko dobrze smakuje, ale również znakomicie rozgrzewa.

Write a Reply or Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *