kawiarka do espresso

Jak wybrać najlepszą kawiarkę?

Kawiarka została wynaleziona we Włoszech w latach trzydziestych XX wieku. Od lat zadziwia ona wielu kawoszy o wysublimowanym smaku swoimi niesamowitymi możliwościami przy tak prostym działaniu.

Wśród baristów usłyszymy różne określenia opisujące to urządzenie. Jedni mówią na nie Mokka, inni kafetiera lub kafeteria, jednak najbardziej popularna stała się nazwa kawiarka (zobacz kawiarki na SwiezoPalona.pl).

Czym się kierować przy wyborze kawiarki?

Najlepsza Mokka, to taka, która jest idealnie dopasowana do naszych potrzeb. Wprawdzie brzmi to jak banał, ale taka jest prawda. Wybór kawiarki powinniśmy zacząć od zdecydowania o rozmiarze naszego nowego nabytku. Jeśli głównie pijemy kawę w samotności, najlepiej wybrać najmniejszą kawiarkę, gdyż jeśli będziemy chcieli przygotowywać w niej niepełną porcję kawy, napój nie będzie tak smaczny, jak mógłby być.

Kolejnym ważnym kryterium jest jakość wykonania. Unikajmy bardzo tanich chińskich produktów, gdyż sprzęt tego typu z pewnością nie posłuży nam zbyt długo. Bardzo szybko mogą pojawić się różne problemy z nieszczelnościami wywołanymi zużyciem uszczelek, które z pewnością będą pogarszały jakość kawy przygotowywanej za pomocą naszej kafetiery.

Doskonałym wyborem okaże się z pewnością Mokka wykonana ze stali nierdzewnej, gdyż materiał ten jest o wiele trwalszy od popularnego aluminium.