Jak powstaje najdroższa kawa świata? Kilka słów o kopi luwak

ziarna kawy kopi luwakLubimy kawę pod wieloma postaciami – zalewaną, z kawiarki, z ekspresu. Ważne są również dodatki, takie jak mleko, śmietanka, przyprawy korzenne, czekolada lub specjalne syropy barmańskie. Ale istnieje kawa, której smak szkoda by było maskować, bo nie po to słono się za niego płaci, żeby czuć jedynie cukier. Tym napojem jest kopi luwak – najdroższa kawa świata.

Jej wyjątkowość związana jest z niespotykanym procesem pozyskiwania – ziarna kopi luwak wydobywa się z odchodów azjatyckiego ssaka. Łaskun palmowy, przez miejscowych zwany luwak, jest niewielkim zwierzęciem nadrzewnym, przypominającym swojską łasicę. Prowadzi nocny tryb życia i zajada się owocami kawowca. Co ciekawe, wybiera jedynie najdojrzalsze z nich. W jego żołądku trawiony jest jednak tylko miąższ, pozostałość wydalana jest w odchodach.

Podróż przez układ pokarmowy łaskuna nadaje ziarnom kawy nietypowy smak. Tracą one gorycz i zyskują nowy, łagodniejszy aromat. Zdania co do kopi luwak są podzielone, koneserzy zachwalają jej niezwykłe walory, osoby sceptyczne odraża sama myśl o sposobie produkcji tej kawy. Aby wyrobić sobie własną opinię, najlepiej samemu spróbować, w niektórych miejscach w Polsce można zamówić filiżankę ekscentrycznego napoju. Na zakup większej ilości nie wszyscy mogą sobie pozwolić – kilogram ziaren kopi luwak kosztuje około tysiąca euro.

Write a Reply or Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *