Dobre lekarstwa nie są smaczne

Lecznicze właściwości różnych odmian herbat znane są ludziom od wielu lat. Zależnie od określonej odmiany picie herbaty może być źródłem całkowicie innych od siebie wartości prozdrowotnych. Jedną z ciekawszych odmian jest z pewnością hibiskus, którą wykonuje się z krzewu Ketmii Szczawiowej. Jest to roślina rosnąca jedynie w rejonach Egiptu i Sudanu, a także Meksyku i Tajlandii. Czym się ona charakteryzuje i jaki posiada wpływ na ciało?

Czerwony napar

Herbata wykonana z krzewu Ketmii Szczawiowej jest bardzo specyficzna zarówno w wyglądzie jak i w smaku. O ile jej intensywna, czerwona barwa zachwyca każdego, to już bardzo specyficzny kwaśny smak musi napotkać konkretnego amatora takiego doznania. Nie zmienia to jednak faktu, że hibiskus herbata KrainaHerbaty posiada bardzo silne właściwości lecznicze, którymi zainteresować się powinni wszyscy, nawet pomimo nie trafienia w gust ze smakiem tego naparu.

 

Właściwości lecznicze

 

Herbata hibiskus wykorzystywana jest od pokoleń do usuwania z organizmu nagromadzonych toksyn. Realizuje to poprzez delikatne obudzenie do bardziej wytężonej pracy układu trawiennego i moczowego. Herbata ta posiada właściwości przeczyszczające i moczopędne. Jest to działanie przy stosowaniu krótkotrwałym, a wręcz jednorazowym.

W przypadku regularnego picia herbat z hibiskusa następuje obniżenie ciśnienia krwi i poprawa poziomu cholesterolu. Z tego powodu jest to działanie przeciwmiażdżycowe.

Inne równie częste działania tej herbaty to:

 

– działanie przeciwzapalne

– przeciwbakteryjne

– poprawiające działanie układu immunologicznego

– poprawiające proces odchudzania

 

Jak więc widać warto jest dać herbacie z hibiskusa szanse, nawet pomimo bardzo nieprzyjemnego smaku. Wartości lecznicze i prozdrowotne są na tak wysokim poziomie, że wypicie jednej filiżanki herbaty raz na jakiś czas nie powinno być dla nikogo problemem.